Maatkleding gemaakt door professionals

Maatkleding is de oudste vorm van kleding maken. Maatkleding wordt gemaakt door een kleermaker of kleermaakster. Ook wel ook wel snijder (verouderd), coupeur of tailleur genoemd, is van oudsher iemand die bovenkleding vervaardigt. Zeker in de moderne tijd kan er ook iemand bedoeld worden die alle soorten kledingstukken maakt.

Het ambacht van kleermaker is al duizenden jaren oud. Het werd al beoefend ten tijde van de oude Grieken en Romeinen en naar alle waarschijnlijkheid ook al ver daarvoor. Een “meester-kleermaker” heeft één (of meerdere) leerjongen(s) onder zijn hoede, aan wie hij de kneepjes van het vak leert.

Traditionele kleermakers zaten op een tafel te werken in de zogeheten kleermakerszit, om een schone en vlakke ondergrond om zich heen te hebben en niet op de grond te hoeven zitten.

Ontstaan van confectie

Omstreeks 1800 begonnen de zgn. marskramers de niet afgeleverde kleding van kleermakers op te kopen. Deze kleding was door iemand besteld en op zijn/haar maten gemaakt. Door omstandigheden werd het soms niet afgehaald, bijvoorbeeld door overlijden of geldgebrek.

Deze overgebleven kleding werd aan de deur verkocht, een marskramer had de kleding in zijn mars en liep van huis naar boerderij om te verkopen. Hieruit is de hedendaagse confectie ontstaan (Confectie komt van confectio uit de Romeinse tijd – meestal voor het vervaardigen van militaire uniformen). Omdat er niet genoeg “leftovers” waren gingen de marskramers bij de kleermakers kleding bestellen die op algemene maat gemaakt werd. Bekende namen van marskramers zijn C&A (Brenninkmeijer), Zeeman, H&M, enz. De nu bekende confectiehuizen.

Het verschil tussen maatkleding en…

Maatkleding wordt nog steeds gemaakt, er is echter verschil in maatkleding en kleding naar maat. Maatkleding is de hoogste graad van kleding, men kan de stof kiezen en het model. Dit is de specialiteit van DiyaTailors.
Aan het model zijn geen beperkingen. Naar de persoonlijke lichaamsmaten wordt een kostuum gemaakt naar eigen wensen. Er wordt, als het goed is, een groot deel met de hand in elkaar gezet. Vaak zal er los binnenwerk, (kameelhaar) in gezet zijn.

In de confectie en goedkopere maatkleding wordt binnenwerk geplakt. Dat geeft een minder duurzaam geheel en de stof verliest een deel van zijn natuurlijke valling. Los binnenwerk is duurder en moeilijker te maken.

Kleding naar maat hoort goedkoper te zijn dan maatkleding. Er wordt maat van de klant genomen en men kan uit een paar modellen kiezen. Ook de stof kan gekozen worden. Dan gaan de maten naar de coupeur van een fabriek die naar de opgenomen maat een kostuum snijdt en dan wordt het geconfectioneerd, je krijgt een confectiepak op eigen maten. Een andere naam voor deze kleding is maatforcé.

Maatkleding gemaakt door professionals

Heeft u ook interesse in maatkleding, geheel op uw maten gemaakt en met uw eigen stof, binnenvoering, garen, knopen en modelkeuze? Maak dan een afspraak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *