Een goed overhemd is te herkennen aan?

Herken een goed maatoverhemd…

Een goed overhemd heeft uitneembare boordbaleinen, voor zover het model van de boord dit vereist. Dit is vooral bij een liggend boord het geval. Ze geven de boord de juiste bolling en verhinderen dat de punten omhoog gaan staan, vooral wanneer het overhemd met een stropdas gedragen wordt.

De in tweeën gedeelde pas op de rug komt oorspronkelijk uit de traditionele kleermakerij. Omdat mensen vaak verschillende schouders hebben, kan het overhemd precies aan het lichaam worden aangepast.

Jammer genoeg sporadisch bij confectieoverhemden, maar bij maatoverhemden wordt er altijd gelet op het juist aansluiten van het patroon. Bij de overgang van het schouderstuk naar de mouwen bijvoorbeeld moeten strepen of ruiten precies aansluiten.

Bij goede overhemden wordt niet op de stof bezuinigd om ervoor te zorgen dat ze niet uit de broek glijden. Daarom is het rugpand vaak wat langer dan het voorpand, om het correct zitten, zelfs bij het bukken, te garanderen. De lengte klopt wanneer we voor- en achterpand in het kruis samen kunnen pakken.

De traditionele parlemoerknoopjes zijn verplicht bij een goed overhemd! Deze zijn zo hard dat ze nauwelijks kunnen breken.

In de hoek tussen het voorpand en rugpand wordt bij goede maatoverhemden een extra stukje stof gestikt ter versteviging.

Bij goede overhemden heeft de aanzet van de mouwen aan de manchetten meerdere plooien (vaak twee). Vaak zit er een knoopje aan de bovenkant van de manchet. Deze verhindert het opengaan van de mouw en wanneer we hem losmaken gaat het oprollen makkelijker. Bij overhemden van zeer goede kwaliteit zit het knoopsgat horizontaal en niet verticaal.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *